Tannerin MM-pronssimitali vahvisti luottamusta jatkoon

Santeri Tanner palasi tänään aamuvarhain Suomeen Taipeissa järjestetyistä kuurojen yleisurheilun MM-kilpailuista. Arvokisamitalistia oli vastassa niin Suomen Kuurojen Urheiluliiton toiminnanjohtaja Sini Savolainen kuin myös Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto. Susiluoto oli lähdössä samana aamuna kohti Pariisia ja pian alkavia Olympialaisia. Lisäksi haastattelua oli tekemässä YLE Viittomakieliset uutiset

Kuurojen yleisurheilun MM-kisat kilpailtiin Taiwanin Taipeissa 17.-23.7.2024. Mukana oli yhteensä 250 urheilijaa 39 maasta. Kotiintuomisina Tanner saavutti kuurojen yleisurheilun MM-pronssin 400m aitajuoksusta, mutta kisaurakka helteisessä Taipeissa oli paljon laajempi. Santeri starttasi kisat sivulajeillaan, eli 100 metrin ja 400 metrin sileillä matkoilla. Niistä hän haki hyvää fiilistä ja onnistuneita juoksuja, joiden oli tarkoitus valmistaa kisojen loppupuolen päämatkaan 400 metrin aitoihin. 100 metrillä Tanner sijoittui lopulta 17:nneksi ja 400 metrillä 18:nneksi, ja kilpailut toimivat hyvin avaavina harjoituksina.

400metrin kilpailuiden välierät juostiin sunnuntaina 21.7., jolloinTanner juoksi viisaasti ja säästeliäästi ansaiten finaalipaikan. Finaalit kilpailtiiin maanantaina 22.7.. Loppukilpailun voiton vei ecuadorin Emerson Alejandro Chala kovalla ajalla 52.85. Toiseksi sijoittui yhdysvaltojen Jarvis Jermaine Anderson ajalla 52.97. Santeri Tannerin siivitti MM-pronssille kelpoaika 56.66. Suomalainen ratkaisi MM-pronssin upealla kurotuksella, kun hän venytti juuri ennen maaliviivaa oikealla ajoituksella ukrainalaisen Serhii Kompaniietsin ohi.

– Kurotustaktiikkaa on tullut harjoiteltua tässä viime vuosina. Tai että siitä tuli vähän semmoinen trendi neljän sadan juoksijoiden ja aitureiden kesken, että tehdään tuommoisia käsi eteen ‘superman’kurotuksia. En ole koskaan voittanut Serhii Kompaniietsia missään kisassa, mutta tällä kertaa meni sijat toisin päin, Santeri iloitsee lentokentällä.

Kauden päätavoite olivat tämä kuurojen Maailmanmestaruuskilpailut. Santeri kertoi, että katsoo omien häidensä jälkeen kilpaileeko vielä pari kilpailua tälle kaudelle. Ensi vuoden Tokion Deaflympicsit ovat olleet aiturin isompi tavoite tässä jo muutaman vuoden.

-Tottakai viime vuoden EM-hopea ja nyt tämän vuoden MM-pronssi tuo lisää uskoa siihen, että siellä Tokiossakin pystyy pärjäämään maailman huippujen kanssa (jos minut kisoihin valitaan). Lisäksi pärjääminen tuo lisämotivaatiota omaan harjoitteluun. Neljänsadan aidat tulee jatkossakin olemaan päälajini, mutta muut pikamatkat sadasta metristä neljään sataan kulkevat myös mukana, Santeri Tanner kertoo.

Videon upeasta kurotuksesta voi katsoa Instagramista

Kuvassa vasemmalta Taina Susiluoto Olympiakomitea, Sini Savolainen Suomen Kuurojen Urheiluliitto, joukkueenjohtaja Heli Romu ja urheilija Santeri Tanner.

Kuurojen yleisurheilun maajoukkueen kokoonpano

Urheilija: Santeri Tanner (Jyväskylän Jalo ry / Länsi-Uudenmaan Urheilijat ry)
Maajoukkueen joukkueenjohtaja: Heli Romu  (Suomen Kuurojen Urheiluliitto ry).

Suomalaisten tulokset

100m

Alkuerät to 18.7.: Santeri Tanner juoksi 4:nneksi toisessa erässä (⅖) ja pääsi jatkoon välieriin ajalla 11,57 (yhteensä 37 juoksijaa).
Välierät pe 19.7.: Santeri Tanner juoksi 5:nneksi ajalla 11.55 kolmannessa erässä (3/3) ja ei päässyt jatkoon. Sijoitus 17.

400m

Alkuerät to 18.7.: Santeri Tanner juoksi 4:nneksi kolmannessa erässä (⅗) ja pääsi jatkoon välieriin ajalla 52,45.
Välierät pe 19.7.: Santeri Tanner juoksi 6:nneksi kolmannessa erässä (3/3) ajalla 52,90 ja ei päässyt jatkoon. Sijoittui 18s.

400m aj.

Välierät su 21.7.: Santeri Tanner juoksi rennosti finaaliin ajalla 59,22.
Finaali ma 22.7.:Santeri Tanner juoksi hienosti ja sijoittui 3:nneksi ajalla 56,66.