Liikunnan ja urheilun ansioristit Toomille ja Järventaustalle

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain liikunnan ja urheilun ansiomerkkejä suomalaisen liikuntakulttuurin ja urheilun parissa ansioituneille henkilöille. Esityksiä ansiomerkin myöntämiseksi voivat tehdä valtakunnalliset, alueelliset ja paikalliset liikuntajärjestöt, kunnat sekä valtion liikuntaneuvosto ja alueelliset liikuntaneuvostot. Ministeriö myöntää ansiomerkit vuosittain suomalaisen urheilun päivänä, Ivar Wilskmanin syntymäpäivänä 26.2. 

Korkein tunnustus, eli kultainen ansioristi myönnettiin tamperelaiselle  Jarmo Järventaustalle, ja toiseksi korkein tunnustus, eli ansioristi jyväskyläläiselle Esa Toomille. 

TOIMINTA SUOMALAISEN LIIKUNTA- JA URHEILUKULTTUURIN EDISTÄMISEKSI

Jarmo Järventausta (s.1941),  virka-ammatiltaan koneenpiirtäjä

Järventausta on toiminut kuurojen liikunta- ja urheilukulttuurin edistäjänä niin seuratasolla, valtakunnallisen toiminnan tasolla kuin kansainvälisen toiminnan tasolla luottamustyössä. 

Järventausta on tehnyt uraauurtavaa työtä Tampereen Kuurojen Urheiluseura Uljas ry:llä vapaaehtois- ja luottamustyössä puheenjohtajana, varapuheenjohtajana, rahastonhoitajana ja hallituksen jäsenenä yhteensä 52 vuoden ajan vuosien 1985-2022 välillä. 

Järventausta ehti myös olla Suomen Kuurojen Urheiluliitto, SKUL ry:n, puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä 22 vuotta vuosien 1991-2004 välillä. Liiton muissa tehtävissä, kuten koripallovalmentajana, joukkueenjohtajana useissa arvokisoissa,  Suomen delegaation jäsenenä kansainvälisissä kongresseissa ja mukana aktiivisesti liiton koripallojaostossa ja keilajaostossa Jarmo oli aktiivisesti 28 vuoden ajan vuosien 1980-2007 välillä. 

Kansainvälinen toiminta on Järventaustalle tullut myös tutuksi johtotehtävissä, kun hän toimi Pohjois- ja Baltian maiden urheilujärjestö NBDSF:n  puheenjohtajana 4 vuoden ajan vuosina 2003-2007. 

Jarmo Järventausta, kuva Mika Riikonen, Uljas ry

Esa Toom (s.1956) virka-ammatiltaan avustava opettaja

Toom on toiminut suomalaisen liikunta- ja urheilukulttuurin edistäjänä myös vuosikymmenien ajan niin seuratasolla kuin valtakunnallisen toiminnan tasolla monenlaisissa tehtävissä. 

Toom on tehnyt upeaa työtä kuurojen urheilun edistämiseksi Jyväskylän Kuurojen Urheiluseura Jalo ry:llä vapaaehtoistyössä ja luottamustyössä puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä sekä ulkopuolinen taloudenhoitajana vuosien 1987-2024 välillä yhteensä 29 vuoden ajan. Ja hän edelleen jatkaa aktiivista toimintaansa. 

Esa on myös tehnyt vuosikymmenien uransa kuurojen liikuntakulttuurin edistäjänä. Hän toimi oppimis- ja ohjauskeskus Onervassa (ent. Haukkarannan koulu) avustavana opettajana, roolimallina ja esikuvana sadoille kuuroille nuorille, joita hän innosti liikunnan pariin. Ura Onervassa kesti vuosien 1977-2020 välillä, 43 vuoden ajan.

Esa Toom toimi myös Hankasalmen Hanka ry:ssä vapaaehtoistyössä muun muassa kisojen järjestäjänä ja yhdistyksen varainkeruussa vuosina 1975-2010, 35 vuoden ajan. 

Valtakunnallisella tasolla Toom toimi Suomen Kuurojen Urheiluliitto, SKUL ry:llä, hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana vuosina 2000-2014 ja 2016-2018, 16 vuoden ajan.

Esa Toom on ollut aktiivinen myös muissa tehtävissä Suomen Kuurojen Urheiluliitolla; muun muassa suunnistuksen lajivalmentajana, joukkueenjohtajana erilaisissa arvokisoissa suunnistuksessa ja painissa sekä toiminut suunnistusjaostossa ja SKUL:n senioritoiminnassa vuodet 1997-2024, 27 vuoden ajan.

Esa Toom, kuva Petri Pöyhönen, Jalo ry

Suomen Kuurojen Urheiluliitto kiittää Jarmo Järventaustaa ja Esa Toomia upeasta ja arvokkaasta työstä kuurojen urheilun eteen, ja onnittelee lämpimästi tunnustuksen saaneita. 

 

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämät Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomerkit ovat:

  1. kultainen ansioristi ARK, joka annetaan erityisen suurista ansioista valtakunnallisen liikuntatoiminnan hyväksi tehdystä työstä.
  2. ansioristi AR, joka annetaan pitkäaikaisesta erityisen ansiokkaasta toiminnasta Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun hyväksi tai   valtioiden välisen liikunta- ja urheiluyhteistyön edistämiseksi valtiollisella tasolla tehdystä työstä.
  3. ansiomitali kullatuin ristein AMKR, joka annetaan huomattavasta aluetasolla liikuntakulttuurin hyväksi tehdystä työstä.
  4. ansiomitali AM, joka annetaan ensisijaisesti kunta- ja seuratasolla liikuntakulttuurin hyväksi tehdystä työstä, joka on jatkunut vähintään kymmenen vuotta tai eri maiden urheilujärjestöjen välisen yhteistyön edistämiseksi tehdystä työstä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön uutinen aiheesta 26.2.2025. 
Liikunnan ansiomerkit vuonna 2025.